Formu Doldurun Sizi Arayalım!
Revizyon cerrahisinin uygulanabilmesi için:
Hastanın daha önceden bir obezite ameliyatı geçirmiş,
Geçirilen ameliyat hastaya yeteri kadar kilo verdirmemiş,
Geçirilen ameliyat sonrası hasta kilo vermiş fakat hasta tekrar kilo almış,
Başarısız bir ameliyat geçirilmiş olması gerekir.
Ancak bilinmelidir ki, hastanın geçirdiği operasyon sonrası anatomisi değişmiş olabilir ve geçireceği revizyon ameliyatı ilkinden daha komplike ve riskli olabilir. Bu durumda ameliyatı yapan doktorun bilgisi ve deneyimi çok önemlidir.
Revizyon ameliyatına karar vermeden önce bazı soruların cevaplanması gerekir:
İlk yapılan operasyonun neden başarısız olduğunun belirlenmesinde aşağıdaki soruları cevaplanması önemlidir.
Hasta neden yeteri kadar kilo veremedi?
İlk ameliyatı yapan cerrahın yeterli deneyimi var mıydı?
Cerrahi teknikte mi bir sorun oluştu?
Hastanın ilk operasyon sonrası beslenme alışkanlığı değişti mi?
Hastanın alkol veya karbonhidrat tüketimi ne seviyede?
Hasta ameliyat sonrası verilen beslenme programına uyum sağladı mı?
Ameliyat sonrası hasta egzersiz programı uyguladı mı?
Hastanın kullandığı ilaçlar veya hormonal bir bozukluğu var mı?
Hastaya ilk yapılan operasyon, hastaya yeterli kiloyu verdirecek doğru bir ameliyat yöntemi miydi?
Hastanın mide hacmi ve yapısı şimdi nasıl?
İlk ameliyatta bağırsaklara da bir müdahale yapıldı mı?
Bu sorular cevaplandıktan sonra, hastanın revizyon ameliyatına karar verilir. Daha önce yapılan ameliyattan sonra revizyon ameliyatında hangi cerrahi işleme geçileceği çok önemlidir.
Örneğin, önceden kelepçe takılmış bir hastaya revizyon ameliyatı olarak uygulanabilecek operasyonlar; tüp mide, gastrik bypass, transit bipartisyon, sadi-s ameliyatlarıdır.
Bu durumda hastanın kaç kilo vermeye ihtiyacı olduğu belirlenmeli, hastada diabet olup olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır.
Tüp mide olmuş hastanın revizyon ameliyatı hep tartışma konusu olmuştur. Eğer genişlemiş bir mide varsa ya da cerrahi sırasında yeterince çıkartılamamış ve bu nedenle geniş kalmış mide varsa, hastaya ikinci kez tüp mide yapılabilir. Ancak eğer, genişlememiş bir mide varsa hastaya gastrik bypass, transit bipartisyon ,sadi-s, mini gastrik bypass ameliyatları yapılabilir.
Hangi ameliyatın uygulanacağının kararında hastanın mide çapının belirlenmesi çok önemlidir. Hastanın neden kilo aldığının da detaylı olarak ortaya konması gerekir. Revizyon ameliyatlarında hastanın tekrar almayacağı, yeterince kilo vereceği ameliyat yöntemini planlamada bu bilgilerden faydalanılır.
Hasta eğer gastrik bypass ameliyatı geçirmişse, dumping sendromu oluşmuş, aşırı kilo veriyor, ya da çok az kilo veriyor olabilir. Bu sebeplerden dolayı revizyon ameliyatı yapılabilir. Örneğin gastrik bypass sonrası dumping sendromu sorunu varsa mide bağırsak anastomoz hattının tekrar gözden geçirilmesini sağlayacak revizyon ameliyatları tercih edilmelidir. Ama hasta gastrik bypass ameliyatı sonrasında fazla kilo verememiş ise anastomoz hattının daha distal bölgeye alınması (aşağıya alınması) çözüm olabilir. Ya da hasta çok kilo verdiyse, emilim alanını uzun tutmak amacıyla revizyonda midenin emilim yapan yüzeyinin uzatılmasını sağlayacak yaklaşımlar daha çok fayda verecektir.
Görüldüğü gibi hastanın sorunları doğrultusunda bir satranç oyunu oynamak gibi çok iyi karar verilmelidir. “Tüp mide ameliyatının revizyonu xxx ameliyatıdır” gibi cümleler kullanılamaz çünkü tüp mide ameliyatının çok sayıda alternatif çözümleri vardır ve cerrahın bu çözümlerden en doğru olanını bulup onu uygulaması gerekir.
Bir revizyon ameliyatının karşılığı hastanın ilk operasyonunu, başka bir obezite ameliyatına devşirilmesidir. İkinci seçilecek yöntem birinci yöntemde yapılan başarısızlığın olmayacağı, hedefe giden, karmaşık olmayan, çözüm odaklı bir yaklaşım olmalıdır.